Wij hebben een passie voor bordspellen. Ze zijn tastbaar. Iedereen kan ze maken. En je speelt ze écht samen. Zonder schermen. Zonder afleiding. En wij maken ze graag.
Al sinds mensenheugennis worden er bordspellen gemaakt en gespeeld. De laatste decennia heeft de ontwikkeling van gezelschapsspellen een enorme vlucht genomen. Door de komst van Kickstarter is de markt voor bord- en kaartspellen inmiddels net zo divers en levendig als die voor speciaalbier.
Bordspellen zijn door hun lage ontwikkelingskosten een interessant alternatief voor apps geworden. Het laten ontwikkelen van een digitale serious game kost gauw enkele tienduizenden euro’s. Voor beperkte doelgroepen is dat vaak te duur. Wij maken uitdagende, motiverende en leerzame bordspellen voor een fractie van die prijs.
Hoe we een bordspel maken
Het ontwikkelen, vormgeven en produceren van een bordspel is geen tovenarij, maar zeker ook geen sinecure. Het is een iteratief proces, waarbij prototypes elkaar in rap tempo opvolgen. Want testen is de sleutel tot succes.
Het ontwikkelen van een bordspel duurt enkele maanden, vanaf het eerste concept totdat de gewenste oplage ingepakt en wel bij u op de stoep staat. In die maanden gebeurt er vanalles:
- Een basisconcept bedenken
Het begint allemaal met een idee. Dat idee komt niet uit de lucht vallen. We gaan op zoek naar de noodzakelijke ingrediënten. Die worden bepaald door diverse factoren, zoals het doel van het spel (educatief of vermaak), de doelgroep (kinderen of die-hard gamers) en het beschikbare budget.
- Prototypes bouwen en testen, aanpassen en weer testen
Relatief veel tijd wordt versleten met het testen van prototypes. De eerste prototypes zullen er nog heel ruw uitzien. Ze dienen vooral om de gekozen mechanismes te testen. Want snel testen toont ook snel de verbeterpunten aan. Het prototype wordt steeds verder verfijnd en zal er ook steeds meer als een ‘echt’ spel uit gaan zien.
- Vormgeving en productievoorbereiding
Nu duidelijk is hoe het spel gespeeld wordt, kan over de vorm worden nagedacht. Bij het vormgeven van het spel wordt er meteen ook nagedacht over de produceerbaarheid. Om binnen budget te blijven is het belangrijk te weten wat de kosten zullen worden. Daarop kan dan worden bijgestuurd.
- Productie en assemblage
Uiteindelijk zal het spel bij een of meer producenten worden uitgezet. Drukwerk is vaak een hoofdbestanddeel. Maar er zijn vaak ook andere onderdelen nodig. Productie kost doorgaans tussen 4 en 6 weken. Als alle onderdelen gemaakt zijn, worden ze geassembleerd. De voltooide spellen staan dan uiteindelijk bij u op de stoep, klaar voor distributie. En een hoop plezier, natuurlijk.
Praten kan nooit kwaad
Eens van gedachten wisselen?
Is uw interesse gewekt? Of zou u graag eens met ons van gedachten wisselen over een specifieke casus? We hebben altijd tijd. Dus bel of mail gerust even. Wij houden kantoor in Nijmegen en hebben altijd zin in een kop koffie en een leuk gesprek.